Бих искал повече млади хора като мен да пробват с пчеларство. Захванат ли се веднъж, няма връщане назад, защото пчеларството е душевно състояние, смята Димитър Попов, с когото се запознахме на пловдивското изложение АГРА 2024.

Димитър е второ поколение пчелар. Началото поставя баща му Гроздан през 1996 г. Седем години по-късно хобито му прераства в семеен бизнес. Той е един от първите биологично сертифицирани пчелари у нас.

Днес семейството се грижи за 250 кошера, разположени на два пчелина. Те се намират на южния и северния склон на Средна сърнена гора в Калофер и село Зелениково, община Брезово.

Районите са екологично чисти, като в радиус от 3 км от площадката на пчелините виреят предимно биологично отглеждани култури и естествена растителност. Наоколо има акациеви и дъбови гори, липи, осени, кестени, ливади, диво растящи билки, които предопределят и пашата.

Добиват акациев, манов и билков мед, в частност лавандулов и липов. Събират още прополис и цветен пчелен прашец. Продават на място и чрез дистрибутор в София, който поддържа онлайн магазин. Димитър също сам е разработил фирмен сайт за поръчки през Интернет. 

Основна движеща сила в грижата за пчелите е бащата Гроздан, като синът му също активно се включва както в отглеждането, така и в продажбите, маркетинга и социалните мрежи на фермата. Майката Чонка отговаря за добиването и пакетирането на пчелните продукти, продажбите по фермерски пазари. Дъщерята, зетят и внучката също помагат.

Не планират да увеличават кошерите, защото разчитат изцяло на себе си и сякаш са достигнали максималния капацитет. Покрай всичко останало Димитър намира време да помага в проект за популяризиране на биологичното производство и създаването на заетост в община Брезово, както и за утвърждаване на марката „Био Брезово” на пазара.

“Стремим се да направим общината изцяло биологична. Вярвам, че биологичното земеделие е бъдещето. Съветвам моите колеги пчелари да не се замислят и да преминат към биологично отглеждане на пчелите. Изискванията на сертифициращите фирми не са сложни. Важното е после имаш очи да отидеш и да продадеш продукцията си на клиентите”, вярва младият пчелар.

Той е привърженик и на специалиста по вътрешни болести, апитерапия и хомеопатия д-р Пламен Енчев. Наскоро е посетил негова лекция и желае да се включи в инициативи за популяризиране на пчеларството в училищата.

“Искам да обясня на децата за ролята на пчелите. За всички пчелари е в интерес да възпитаме едно поколение, което после ще има културата и потребността да си купува мед”, вярва Димитър.